Suurin osa työpaikoista on piilossa - tässä syyt

Blogikirjoitus on julkaistu alunperin Kauppalehden Viivan alla -blogissa

Sanotaan, että jopa 70–90 prosenttia kaikista työpaikoista on piilossa. Syitä sille, miksi rekrytointeja on houkuttelevampaa tai helpompaa tehdä ”piilossa” on monia. Kokemukseni mukaan yksi keskeinen syy tähän on se, että yrityksillä, ja erityisesti mikro- ja pienyrityksillä on hyvin monenlaisia ja laajoja tarpeita, joita on vaikea pukea yhden yksittäisen tittelin tai työtehtävän alle. Usein jäädään odottamaan, että yksittäinen tarve esimerkiksi projektipäällikölle tai sisällöntuottajalle kasvaisi niin suureksi, että tätä tehtävää voitaisiin palkata hoitamaan 100 prosentin työajalla yksi ja sama henkilö.

Mitä tapahtuu kuitenkin tätä ennen?

a) Kukaan ei hoida kunnolla kyseisestä tonttia, jolloin paljon potentiaalia jää valjastamatta ja työtehtäviä tekemättä. Jos mietitään vaikkapa viestintää, asiakaspalvelua, myyntiä, palveluiden ja tuotteiden kehittämistä – nämä ovat kaikki osa-alueita, joihin voisi jo itsessään jatkuvasti olla panostamassa enemmän, ilman sen erityisempää lisätarvetta. Laiminlyömällä näitä tehtäviä yritys kuitenkin jättää käyttämättä olennaisen mahdollisuuden kasvuun ja kehittymiseen.

b) Tehtäviä ripotellaan muille työntekijöille, joilla saattaa olla jo entuudestaan kädet täynnä töitä ja/tai ei edes varsinaista motivaatiota ja kiinnostusta kyseistä tehtävää kohtaan. Pahimmassa tapauksessa työntekijät uupuvat suuren työmäärän alla, menettävät kiinnostuksen ja motivaation yrityksessä työskentelyyn ja hakeutuvat toisaalle.

Jos otetaan hetki katse yritysten tarpeista toiseen suuntaan eli työntekijöihin. Monien työntekijöiden osaaminen on luonteeltaan laajaa ja monipuolista. Heillä on motivaatiota, asennetta, kiinnostusta ja halua tehdä monenlaisia työtehtäviä. Kutsun heitä moniosaajiksi sen sijaan, että he olisivat yhden profession edustajia, kuten vaikkapa lääkäreitä tai opettajia.

Kiinnostavan tästä kokonaisuudesta tekee sen, että moniosaaja-työnhakijat painivat myös saman ongelman kanssa, ainoastaan eri näkökulmasta: omaa osaamista on vaikea hahmottaa ja sanallistaa, koska osaaminen on luonteeltaan laajaa eikä se taivu ainoastaan yhden yksittäisen tittelin alle.

Samalla tavalla kuin moniosaajat ovat upeasti löytäneet tavan hahmottaa ja viestiä kiinnostavasti omasta laajasta osaamisesta, niin yritykset pystyvät myös tähän. Työtehtäviä voi muotoilla kiinnostaviin, täysin uudenlaisiin kokonaisuuksiin ja löytää uuden lähestymistavan rekrytointiin ja organisaation työtehtäviin ja titteleihin.

Onnistuneet rekrytoinnit ja tiimi ovat kuitenkin jokaisen yrityksen menestyksen ja olemassaolon a ja o. Uuden opettelu vaatii aluksi aina enemmän aikaa ja ehkä myös ennakkoluulottomuutta, mutta tässä tapauksessa se tulee maksamaan itsensä moninkertaisesti takaisin.

Edellinen
Edellinen

Perhevapaaseen on nyt tuhannen taalan mahdollisuus

Seuraava
Seuraava

Tein kesälomalla rajun ratkaisun, joka tuntuu nyt luissa ja ytimissä